Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Διαχειριστείτε σωστά τους συζυγικούς καβγάδες



couple_1sdΟ έγγαμος βίος σίγουρα περιλαμβάνει εξίσου ευχάριστες και δυσάρεστες φάσεις και γενικά στιγμές γεμάτες αρνητική ενέργεια και ένταση. Ακόμη κι αν είστε από τους ανθρώπους που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, μπορείτε να μάθετε πως να κερδίζετε περισσότερο ο ένας τον άλλο, ακόμα και μέσα από τις εντάσεις. 


1. Ένα πρώτο βήμα είναι να είμαστε ανοιχτοί στις συζητήσεις. Μη διακόπτουμε, μην καταφεύγουμε στους μονολόγους και φυσικά μην περιμένουμε ο σύντροφός μας να έχει τη μαγική ικανότητα να διαβάζει το μυαλό και τις σκέψεις μας.


2. Σε δεύτερη φάση ξεκαθαρίζουμε μεταξύ μας τι πρόβλημα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τι θέλουμε ακριβώς. Είναι πολύ σημαντικό για τη θετική έκβαση μιας έντονης διαφωνίας να γνωρίζουν και τα δύο πρόσωπα τι πρόβλημα υπάρχει από την κάθε πλευρά. Δεν είναι θέμα ποιος θα νικήσει στον καβγά, αλλά το να διαφωτίσουμε το σύζυγό μας και ο ίδιος εμάς για τα αίτια του καβγά. 

3. Να εστιάζετε στη ρίζα του προβλήματος και όχι σε ασήμαντα πράγματα. Για παράδειγμα, δεν έχει νόημα να διαφωνείτε για το ποιος θα βγάλει έξω τα σκουπίδια όταν η ρίζα του καβγά έγκειται στο ότι ένας από τους δύο δεν προσφέρει στο σπίτι χέρι βοηθείας ή στο ότι ένας από τους δύο δίνει υπερβολική σημασία στην τελειότητα. Χωρίστε τις δουλειές του σπιτιού, κάνοντας μία λίστα με το ποιος αναλαμβάνει τι. 

4. Εάν μάλιστα δεν είστε πολύ καλός ή καλή στις συζητήσεις (αφού έχετε κάνει βέβαια μία αξιόλογη προσπάθεια) προσπαθήστε να ηρεμήσετε. Αρκετοί άνθρωποι λόγω της έντασης που υπάρχει και λόγω της έντονα φορτισμένης στιγμής «χάνουν» τα λόγια τους και τον ειρμό της σκέψης τους. Σημειώστε λοιπόν σε ένα χαρτί τι είναι αυτό που σας ενοχλεί. Δώστε το στο σύντροφό σας να το διαβάσει. Προσπαθήστε και οι δύο να εκφραστείτε και γραπτώς. Σίγουρα θα βοηθήσει στην επικοινωνία. 

5. Σε οποιαδήποτε διαφωνία μην αναμοχλεύετε το παρελθόν. Μη φέρνετε στην επιφάνεια προηγούμενους καβγάδες ή διαφωνίες. Μείνετε στο τώρα, στο παρόν. Το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν. 

6. Μη φέρνετε στις διαφωνίες σας παραδείγματα και γνώμες τρίτων. Δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο. Οι διαφωνίες αφορούν εσάς τους δύο και οποιαδήποτε άλλη γνώμη περισσεύει. Φανταστείτε τη σχέση σας και τη συζήτησή σας σαν ένα κύκλο. Οτιδήποτε ξένο μπορεί να σπάσει τον κύκλο. 

7. Όταν αισθανθείτε πάνω σε κάποια στιγμή έντασης ότι χάνετε τον έλεγχο του εαυτού σας κάνε ένα «time out». Συνεχίστε τη συζήτηση όταν θα έχετε ηρεμήσει και θα σκέπτεστε πιο καθαρά. 

8. Συμφωνήστε σε μια λύση. Κατόπιν κάντε μία μικρή συζήτηση πάνω στη λύση που σκεφτήκατε προκειμένου να είστε σίγουροι και οι δύο ότι δεν έχετε παρερμηνεύσει κάτι. 

9. Ένα σημαντικό λάθος των ζευγαριών είναι ότι σταματούν να εκφράζουν τα συναισθήματα που έχουν ο ένας για τον άλλο. Η αναγνώριση των αληθινών συναισθημάτων πάντα ηρεμεί τα πνεύματα. 

10. Δώστε ο ένας στον άλλο ένα φιλί και συνειδητοποιείστε ότι ακόμη και μέσα από ένα καβγά η σχέση μπορεί να δυναμώσει. Σημαντικό βέβαια είναι ο καβγάς ή η διαφωνία να γίνεται με μέτρο και πάνω σε λογική βάση. 

11. Σκίστε τη σελίδα, κρατήστε την και κάντε πράξη τη θεωρία. Σίγουρα θα κερδίσετε μέσα από την επόμενη διαφωνία.
πηγη.nifi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου