Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Βρες την ισορροπία στις σχέσεις σου


isorropia_sxeseis
Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι δύσκολες, εμείς τις έχουμε δυσκολέψει ...
Ποια είναι η ουσιαστική διαφορά ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες;

Οι γυναίκες είναι κατά βάση επιλεκτικές, ενώ οι άνδρες αρκετά μπερδεμένοι!
Έχουμε κατατάξει τα δύο φύλα σε  διαφορετικούς κοινωνικούς ρόλους. Μην ξεχνάμε πως πριν από χιλιάδες χρόνια, στην αρχαία Ελλάδα κυριαρχούσε η μητριαρχία.


Εμείς όμως, μεγαλώσαμε με άλλα πρότυπα. Ο άνδρας να είναι ο κυνηγός και η γυναίκα το θήραμα. Δύο διαφορετικοί ρόλοι που για το κάθε φύλο είναι ένα ξεχωριστό βάτος. Κάπως έτσι είναι και τα κοινωνικά κριτήρια για την εργασιακή κατανομή.


Η γυναίκα από τη φύση της είναι περισσότερο συναισθηματική και παθητική, ενώ ο άνδρας αυθόρμητος και ανεξάρτητος, άρα αντιμετωπίζει ευκολότερα τις όποιες δυσκολίες. Ωστόσο αυτό, δεν τον εμποδίζει να παραμένει ένα μικρό παιδί.  Η γυναίκα, καλώς ή κακώς έχει ταχθεί να λειτουργεί με το συναίσθημα και το ρόλο της μητέρας.


Το ερώτημα είναι, αν αυτά τα δύο φύλα, με δεδομένους τους ρόλους τους, μπορούν να συνυπάρξουν. Μάλλον ήλθε το πλήρωμα του χρόνου να επιλέξουμε τι μας ενώνει κι όχι τι μας χωρίζει. Κάπου σίγουρα υπάρχει η χρυσή τομή.


Να αφουγκραστούμε ο ένας τα «θέλω» του άλλου και να βάλουμε στην άκρη τον όποιο ανταγωνισμό, που είχε σαν αποτέλεσμα τους κατασκευασμένους ρόλους. Έτσι  κι αλλιώς είμαστε διαφορετικά όντα σαν φύλο, αλλά «πλαστήκαμε» για να συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλο.


Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι απαραίτητα δύσκολες. Σε μεγάλο βαθμό τις έχουμε δυσκολέψει εμείς. Κανείς δεν πρέπει «να κατακτήσει» κανέναν. Υπάρχει χώρος για όλους, αρκεί να το θέλουμε.


Άλλωστε, όλοι βλέπουμε τον ίδιο  ήλιο και το ίδιο φεγγάρι…
phgh:parea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου