Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Η προ-ετοιμασία για την Πρωτοχρονιά


Η προετοιμασία για την πρωτοχρονιά έφερνε πολλές δουλειές για την νοικοκυρά, αφού είχε να ετοιμάσει και το φαγητό της ημέρας μαζί με όλες τις άλλες καθημερινές δουλειές του σπιτιού, αλλά να κάνει και τα ζυμωτικά της.






Έτσι, πρωί-πρωί ξεκινούσε με το ζύμωμα των ψωμιών, μιας και είχε περάσει μια εβδομάδα από τις ανάλογες ετοιμασίες των Χριστουγέννων και τελείωναν, φυσικά έτσι και τα είχαν υπολογισμένα, μιας …και το να ανάψεις το φούρνο δεν ήταν δα και εύκολη και γρήγορη καθημερινή συνήθεια.
Ζύμωναν λοιπόν τα ψωμιά στη σκάφη και τα έπλαθαν στο πλαστήρι, τα έβαζαν στη πινακοτή , αφήνοντας τα για κάμποση ώρα να φουσκώσουν και μετά σειρά είχε το ζύμωμα της Βασιλόπιτας και να ψηθούνε όλα μαζί.
Μετά το μεσημεριανό φαγητό, άναβαν το φούρνο και ξεκινούσαν να φουρνίζουν και να ξεφουρνίζουν τα ψωμιά και τις Βασιλόπιτες, γιομίζοντας τις γειτονιές μυρουδιές χαρούμενες και γιορτινές.
  (Εικόνα.) Τα ψωμιά στην πινακοτή



       (Εικόνα πάνω.) Το πάνισμα του φούρνου για να καθαρίσει ο πάτος του φούρνου.
                
                     (Εικόνα.) Οι Βασιλόπιτες έτοιμες για τον φούρνο
phgh.cretainfo.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου