Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Τα προβλήματα σχέσεων και γάμου, όταν ο χρόνος γίνεται εχθρός



προβλήματα σχέσεων γάμου ζευγάρια ευτυχία σχέση γάμος Το τελευταίο διάστημα γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο, ζευγάρια να ζητούν βοήθεια για να επιλύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να λάβουν ενίσχυση και να αντιμετωπίσουν τα αδιέξοδα που τα πολλά χρόνια σχέσης έχουν δημιουργήσει.
Πέρα από τις αδιαφιλονίκητα δύσκολες κοινωνικές συνθήκες στις οποίες διαβιούμε υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συντείνουν ίσως στην εξέλιξη αυτή.............
Στην χώρα μας λόγω ίσως της οικονομικής κατάστασης μα και λόγω πολιτισμικών και κοινωνικών συνθηκών οι γονείς του ζευγαριού, οι συγγενείς, αυτό που ονομάζουμε ευρύτερη οικογένεια, συνεχίζουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ζωή των περισσότερων ζευγαριών. Αυτή η κατάσταση είναι  συν τω χρόνω πολλές φορές επιβαρυντική για την βιωσιμότητα και την ευτυχία του ζευγαριού. Δεν είναι όμως αυτός ο μοναδικός παράγοντας αποσταθεροποίησης μέσα στην σχέση.
Παρόλο που θα περιμέναμε με τον χρόνο η επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι να γίνεται όλο και καλύτερη και η σχέση πιο ώριμη και λειτουργική, στις περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνει μάλλον το αντίθετο. Κι αυτό διότι με τον χρόνο, οι παγιωμένες αντιλήψεις του καθένα προβάλλουν επιτακτικότερα μέσα στην σχέση, η διαφορετικότητα του χαρακτήρα του καθενός  από τα άτομα που απαρτίζουν την σχέση γίνεται απειλητική για τον άλλον καθώς ο χαρακτήρας αρνείται σθεναρώς να αλλάξει ή να προσαρμοστεί στο διαφορετικό. Πέραν τούτων, οι κοινές δραστηριότητες εκλείπουν, ο κοινός χρόνος εξανεμίζεται και η κοινή ζωή εξαντλείται σε υποχρεώσεις, συμβιβασμούς και έναν αδιάκοπο αγώνα να ελέγξει ο ένας την συμπεριφορά του άλλου.
οικονομική κατάσταση οικογένεια σχέση ζευγάρι σύντροφος Τα περισσότερα ζευγάρια ξεχνούν τι πραγματικά τους έκανε ευτυχισμένους το πρώτο διάστημα, ακόμη ίσως τα ίδια πράγματα που ήταν πηγή χαράς στην αρχή, πλέον να έχουνε γίνει η πηγή των προβλημάτων. Αν ρωτήσεις έναζευγάρι που έχει περάσει πολλά χρόνια μαζί, με τι γινόταν ευτυχισμένοι στην αρχή, τι τους  ευχαριστούσε παλιότερα στην σχέση, ίσως οι περισσότεροι να σου πούνε ότι ο σύντροφος τους ήταν διαφορετικός, ήταν κάποιος άλλος κι ότι στην πορεία άλλαξε.
Υπάρχει όμως και μια άλλη οπτική στο ίδιο νόμισμα, ίσως στην αρχή πέρα από τα θελκτικά μάτια του έρωτα, να ήμασταν πιο προσαρμοστικοί, πιο δεκτικοί και εύκαμπτοι, ίσως ταυτόχρονα  και να είχαμε την προσδοκία ότι τα αρνητικά που βλέπουμε θα αλλάξουν ή και την φιλόδοξη αυταπάτη ότι θα τα αλλάξουμε εμείς. Υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι είναι πιο εύκολο να αλλάξουμε τους άλλους παρά τον εαυτό μας, ιδιαίτερα μέσα στην σχέση ή τη καταστροφική άποψη ότι είμαστε τέλειοι και μάλλον ο άλλος οφείλει  να αλλάξει. Πέρα από όλα αυτά, αυτό που πολλές φορές ξεχνάνε τα ζευγάρια είναι ο δημιουργικός - ευχάριστος χρόνος που περνούσαν μαζί στην αρχή, τα πολλά κοινά, ευχάριστα πράγματα που κάνανε σε αντιδιαστολή με τα δυσάρεστα που κάνουνε τώρα.
έρωτας προβλήματα σχέσεων γάμος ζευγάρια σύντροφοςΟι περισσότεροι σύντροφοι κάνουνε πράγματα για τον σύντροφο τους περιμένοντας αντίστοιχα και απαιτώντας πράγματα από αυτόν. Ίσως μια εναλλακτική πρόταση να είναι η προσπάθεια και το ενδιαφέρον για την σχέση - γάμο και η προσδοκία από αυτόν. Πέρα από τα δύο άτομα που απαρτίζουν την σχέση, υπάρχει και ο τρίτος παράγοντας η ίδια η σχέση, την οποία εξυπηρετούν η ανάλογα πληγώνουν κάτι όμως που ίσως οι περισσότεροι δεν το σκέφτονται ποτέ.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ίσως μια πρώτη προσπάθεια να αφουγκραστείτε την σχέση ή τον γάμο σας να ήταν η ερώτηση «αν η σχέση-γάμος είχε μια ζωντανή διάσταση, ζώο, φυτό ανθρώπινο όν ποια θα ήταν αυτή; Τι χαρακτηριστικά θα είχε;»
Παρόλες τις δυσκολίες και τις πολλές κακοτοπιές που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια, πολλές φορές αρκεί η διάθεση για αλλαγή, η δεκτικότητα τους σε ενίσχυση και ενδυνάμωση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της σχέσης, άλλωστε μετά από τόσα χρόνια επαφής είναι πολλά τα αποθέματα της σχέσης αρκεί όμως να υπάρχει η θέληση να ενεργοποιηθούν.
πηγη.uromed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου