Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Valentine’s Day

Valentine's Day


14 Φεβρουαρίου.. Es la historia de un amor?
Οι περισσότεροι από μας χαιρόμαστε όποτε φθάνει αυτή η μέρα. Κάποιοι μελαγχολούν, ενώ υπάρχουν τέλος και κάποιοι που αδιαφορούν πλήρως. Πόσοι όμως ξέρουν την ιστορία αυτής της μέρας; Πώς κατέληξε η 14η να γίνει η ημέρα απανταχού των ερωτευμένων;

Η αλήθεια είναι πως η ιστορία αυτής της γιορτής, όπως κάθε ιστορία που σέβεται τον εαυτό της, καλύπτεται με ένα πέπλο μυστηρίου. Οι ρίζες του συγκεκριμένου εορτασμού χάνονται στα βάθη του χρόνου, φτάνοντας μέχρι την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.  Τότε, η 14η Φεβρουαρίου ήταν η γιορτή της Juno, της βασίλισσας των Θεών της Ρώμης, προστάτιδας των γυναικών, της οικογένειας, του γάμου και της συζυγικής αγάπης και πίστης (αντίστοιχη με την Ήρα). Την επομένη ξεκινούσε η γιορτή Lupercalia, μια παγανιστική γιορτή με κύριους άξονες  τη γονιμότητα, τον έρωτα και τον εξαγνισμό- februare στα λατινικά, εξ ου και το όνομα του μήνα κατά τον οποίο γινόταν η γιορτή. Σύμφωνα με τα έθιμα και τις παραδόσεις της εποχής, οι ζωές των αγοριών και των κοριτσιών ήταν αυστηρά διαχωρισμένες. Ωστόσο, την ημέρα εκείνη την περνούσαν μαζί. Συγκεκριμένα, τα κορίτσια τότε έγραφαν το όνομά τους σε κλήρο τον οποίο έριχναν σε ένα βάζο. Κάθε αγόρι τραβούσε ένα κλήρο επιλέγοντας έτσι την κοπέλα που θα το συνόδευε σε όλη τη γιορτή. Πολλές φορές το ζευγάρωμα των παιδιών κρατούσε ολόκληρο χρόνο και συχνά κατέληγαν σε γάμο. 
Αυτό άρχισε να αλλάζει περί τον 3ο π.Χ. αιώνα  όταν, επί Κλαυδίου του Β η Ρώμη περνούσε μιαν περίοδο αιματηρών εκστρατειών. Ο Κλαύδιος, έχοντας πρόβλημα στην προσέλκυση στρατιωτών, κατέληξε στην έκδοση ενός διατάγματος  που απαγόρευε γάμους και αρραβώνες, θεωρώντας πως εκεί έγκειτο η πηγή του κακού.  Ο άγιος Βαλεντίνος όμως, μαζί με τον άγιο Μάριο, ιερείς της Ρώμης και οι 2 τότε, βοηθούσαν τους Χριστιανούς και πάντρευαν κρυφά ζευγάρια. Όταν έγιναν γνωστές οι πράξεις τους στον αυτοκράτορα –όχι που δε θα γίνονταν-, τους καταδίκασε σε ράβδισμα μέχρι θανάτου και αποκεφαλισμό (για να είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα υποθέτω).  Μαρτύρησαν στις 14 Φλεβάρη του 270 π.Χ., παραμονή της Lupercalia. Η Δυτική εκκλησία μετέτρεψε τότε την ειδωλολατρική αυτή γιορτή σε γιορτή του αγίου Βαλεντίνου. Και επειδή ο άγιος μαρτύρησε για έναν τόσο ρομαντικό σκοπό, καθιερώθηκε την ημέρα αυτή να γιορτάζουν απαξάπαντες οι ερωτευμένοι.
Υπάρχει βέβαια και μια άλλη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία ο άγιος Βαλεντίνος ήταν φυλακισμένος σε φυλακές όταν ερωτεύτηκε την κόρη του δεσμοφύλακά του. Λέγεται μάλιστα πως την ημέρα του θανάτου του, λίγο πριν τον αποκεφαλισμό του της άφησε ένα γράμμα με την υπογραφή « Από τον Βαλεντίνο σας». Πού να ήξερε πως αυτή η φράση έμελλε να χρησιμοποιηθεί ως υπογραφή ανά τους αιώνες..!
Υπάρχει τέλος και μια 3η εκδοχή σύμφωνα με την οποία η ημέρα του Αγ.Βαλεντίνου γιορτάζεται τη συγκεκριμένη ημερομηνία λόγω μιας αρχαίας πεποίθησης πως τα πουλιά συνήθιζαν να ζευγαρώνουν  στις 14/2!
Όπως και να έχει πάντως, τον άγιο του έρωτα διεκδικούν και οι Ιρλανδοί και Πολωνοί, αλλά σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, βρίσκεται θαμμένος στο Τσέρνι, βόρεια της Ρώμης, και στον τάφο του ουκ ολίγα ζευγάρια δίνουν όρκους αιώνιας αγάπης.(τι γλυκό…)
Αυτό το ήξερες;;;;
Στη Μεγάλη Βρετανία, η ημέρα του Βαλεντίνου άρχισε να γιορτάζεται γενικά γύρω στο 17ο αιώνα. Από τα μέσα του 18ου αιώνα, ήταν κοινό για τους φίλους και τους εραστές σε όλες τις κοινωνικές τάξεις να ανταλλάσουν μικρά σημειώματα αγάπης. Προς τα τέλη του αιώνα η τεχνολογία έκανε το θαύμα της και τα σημειώματα αντικαταστάθηκαν από έντυπες κάρτες.. Οι κάρτες ήταν ένας εύκολος τρόπος για τους ανθρώπους να εκφράσουν τις συγκινήσεις τους σε μιαν εποχή που η άμεση έκφραση των συναισθημάτων κάποιου ήταν κατακριτέα. (Τα φτηνότερα ποσοστά ταχυδρομικών τελών συνέβαλαν επίσης στην αύξηση της δημοτικότητάς τους). Οι κάρτες είναι μία λύση που προτιμάται ακόμα και σήμερα, αφού, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Ευχετήριων Καρτών, η ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου είναι η δεύτερη μεγαλύτερη, μετά τα Χριστούγεννα, στις αποστολές καρτών, με τη συντριπτική πλειοψηφία των αποστολέων να είναι γυναίκες-85% (!).
phgh:myself.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου