Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Γιατί να ξυπνάς νωρίς (κι ας είσαι υπναρού)


Γιατί να ξυπνάς νωρίς (κι ας είσαι υπναρού)

"Μη με ξυπνάς απ΄ τις 6 πριν ακόμη η μέρα να φέξει, ξυπνητήρι χτυπάς σαν τρελό, σε μισώ σε μισώ". Αν το γνωστό τραγουδάκι από τα στρουμφάκια σε αντιπροσωπεύει πλήρως, μάθε τι χάνεις με το να ξυπνάς αργά.

Το ξύπνημα είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση για εσένα καθώς μπορεί το ξυπνητήρι να χτυπά σαν τρελό αλλά η μια αναβολή διαδέχεται την άλλη, νιώθεις αδυναμία και το σώμα δεν υπακούει με αποτέλεσμα να παραμένεις για ώρα κάτω από τα σκεπάσματα;
Όσο κι αν έχεις προσπαθήσει δεν μπορείς να υπερνικήσεις τον εθισμό σου στον ύπνο και την τάση σου για πολύωρο χουζούρεμα. Το χέρι πηγαίνει αυτόματα στο κουμπάκι αναβολής και όταν καταφέρνεις να σηκωθείς είναί ήδη πολύ αργά με αποτέλεσμα να επιδίδεσαι σε έναν αγώνα δρόμου για να προλάβεις. Με τη συνήθεια αυτή όμως χάνεις τα πλεονεκτήματα του πρωινού ξυπνήματος!
Γιατί να ξυπνήσεις πρωί;
* Η αναβολή δε σου χαρίζει ύπνο αλλά σου «κλέβει» σε χρόνο.
Όσο κι αν νομίζεις ότι με τις αναβολές κερδίζεις λίγο από ύπνο, γνωρίζεις καλά πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το χουζούρεμα δεν είναι ύπνος βαθύς και ξεκούραστος αλλά άρνηση να σηκωθείς, με αποτέλεσμα το… άσκοπο ξόδεμα χρόνου.
* Το να βιάζεσαι σε γεμίζει άγχος οπότε γιατί να μην ξυπνήσεις πιο νωρίς;
Συμβαίνει συχνά στους περισσότερους υπναράδες. Ξυπνούν στο παρά τσακ και τρέχουν και δε φτάνουν. Γιατί να ξυπνάς μέσα στο άγχος και την ένταση ενώ μπορείς και διαφορετικά; Πες καλημέρα ξέγνοιαστη κι όχι μέσα στο στρες.
Ποιο είναι το μυστικό; Πρόγραμμα στον ύπνο ή βιολογικό ρολόι;
Κάποιο λένε πως πρέπει να βάλεις πρόγραμμα στον ύπνο με το να κοιμάσαι και να ξυπνάς την ίδια ώρα. Άλλοι πάλι θεωρούν πως το πιο σωστό είναι να ακούς το βιολογικό σου ρολόι πέφτοντας για ύπνο μόνο μόλις αισθάνεσαι κούραση.

Η σωστή πρακτική βρίσκεται κάπου στη μέση. Δεν είναι όλες οι ημέρες ίδιες. Κάποιες θα είναι γεμάτες υποχρεώσεις, άγχος και τρέξιμο και κάποιες άλλες πιο χαλαρές. Άλλοτε θα έχεις κοινωνικές υποχρεώσεις, επισκέψεις και γιορτές κι άλλοτε θα είσαι σε θέση να κοιμηθείς από τις 9 το βράδυ. Ο ύπνος είναι κομμάτι της ζωής μας οπότε και χρειάζεται να μπει μέσα σε αυτήν και να τροποποιείται βάσει αυτής.
2 βασικοί κανόνες για πετυχημένο πρωινό ξύπνημα
* Κανόνας νούμερο 1
Άκου το βιολογικό σου ρολόι και κοιμήσου με το που αισθανθείς κούραση. Μη ζεις με το άγχος πως πρέπει να κοιμηθείς νωρίς επειδή χρειάζεται να ξυπνήσεις νωρίς. Και να κοιμηθείς 1 ώρα λιγότερο δε χάθηκε κι ο κόσμος.
* Κανόνας νούμερο 2
Σήκω με το που θα ακούσεις το ξυπνητήρι.
***Σημείωση για πρωτάρηδες: Το ξυπνητήρι πρέπει να είναι σε απόσταση «ασφαλείας» έτσι ώστε να μην μπορείς να το φτάσεις διότι σε αυτήν την περίπτωση μπορεί ασυναίσθητα να πατήσεις αναβολή και να συνεχίσεις τον ύπνο σου.
Συμβουλή: Βάλε καλά στο μυαλό σου πώς το ξύπνημα δεν είναι προαιρετικό αλλά «καθήκον».
Ωραία τα κατάφερες και τώρα; Τι κάνεις με την ώρα που… κέρδισες;
Πήγαινε γυμναστήριο: Το πρωινό είναι ιδανικό για άσκηση. Αφενός είσαι πιο ξεκούραστη ενώ ταυτόχρονα η άσκηση θα σε γεμίσει ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας κι αφετέρου μειώνεις τις πιθανότητες να μην πας επειδή κάτι θα προκύψει όπως για παράδειγμα έξτρα εργασία στο γραφείο ή κάποια αναπάντεχη επίσκεψη στο σπίτι κτλ.
Φάε πρωινό: Οι περισσότεροι υπναράδες δεν έχουν τη χαρά ενός χαλαρού και καλού πρωινού. Ξυπνώντας έστω και μισή ωρίτσα νωρίτερα μπορείς να απολαύσεις ήρεμη το καφεδάκι σου με ένα σνακ γιατί όχι και διαβάζοντας εφημερίδα.
Πάρε το χρόνο σου: Το να ντυθείς ήρεμα κι όχι σαν να περνάει σίφουνας, να σκεφτείς τι θα φορέσεις, πως θα το συνδυάσεις, να καλλωπιστείς είναι πραγματικά ένας σημαντικός λόγος για να ξυπνάς νωρίτερα.
Κάνε πράγματα που σε χαλαρώνουν: Η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται κι αν ξεκινήσει άσχημα είναι κακός οιωνός. Φρόντισε λοιπόν να εξασφαλίσεις μια καλή ημέρα με ένα καλό πρωινό ξύπνημα. Άκου τη μουσική που σου αρέσει, απόλαυσε τον καφέ σου, δες βιτρίνες και κάνε πράγματα που σε χαροποιούν.
phgh:womenonly.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου