Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Ο δεκάλογος της καλής σχέσης!




O dialogos tis kalis shesis!

1. Προσποιήσου ότι μόλις γνωριστήκατε
Είτε είστε μαζί έξι μήνες είτε έξι χρόνια, αφιέρωσε λίγο χρόνο κάθε μέρα συμπεριφερόμενη ακριβώς όπως όταν είχατε πρωτογνωριστεί. Πολλές φορές, τα ζευγάρια ξεχνούν να συζητούν μεταξύ τους για απλά, καθημερινά και ίσως φαινομενικά ασήμαντα πράγματα πιστεύοντας ότι γνωρίζουν ήδη τις απαντήσεις των συντρόφων τους», εξηγεί η δρ Terri Orbuch, συγγραφέας του 5 Simple Steps to Take your Marriage From Good to Great. Μετά από ερευνητική μελέτη 373 ζευγαριών, η δρ T. Orbuch επισημαίνει ότι «η ανταλλαγή απόψεων κρατά δεμένη μια σχέση όχι μόνο γιατί έτσι εξακολουθούμε να επικοινωνούμε με τον άλλον, αλλά γιατί, μέρα με τη μέρα, όλοι αλλάζουμε».

2. Περιόρισε τη σαπουνόπερα
Αν οι ρομαντικές κομεντί με πρωταγωνίστρια την Τζένιφερ Ανιστον παίζουν συχνά στο dvd σου, ίσως καταστρέφεις άθελά σου τη σχέση σου. «Αυτού του τύπου οι ταινίες δημιουργούν παράλογες προσδοκίες, με αποτέλεσμα ο παραλληλισμός με όσα βιώνεις εσύ με το σύντροφό σου να είναι μάλλον ανεπιτυχής», διευκρινίζει ο καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σιάτλ, δρ Sean Patrick Hatt. «Συγκρίνοντας τους εαυτούς μας με ιδεατά πρότυπα αισθανόμαστε τελικά μίζερα. Επιπλέον, οι περισσότερες αισθηματικές κομεντί προωθούν μια ιδανική, σχεδόν μαγική, εικόνα των σχέσεων κι ας αποτελούν μια ευχάριστη φυγή από την πραγματικότητα», συνεχίζει ο δρ Hatt. Αντίθετα, πιο αληθοφανείς ταινίες, με προβληματισμούς παρόμοιους με αυτούς που σε απασχολούν αλλά και με ένα μήνυμα αισιοδοξίας στο τέλος, σε ωθούν να παλέψεις για καλύτερη συζυγική ζωή.
3. Μείνε όμορφη για το τέρας σου
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Family Psychology, το κλειδί για μία μακρόχρονη αγάπη ίσως είναι να συμβιώνεις με έναν συνηθισμένο (με την εξίσου συνηθισμένη κοιλίτσα) Γιάννη! Μάλιστα, ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, δρ Benjamin R. Karney, υποστηρίζει ότι οι άντρες αισθάνονται πιο αφοσιωμένοι στη σχέση τους όταν είναι παντρεμένοι με πολύ ελκυστικές γυναίκες. Οταν όμως είναι εκείνοι πολύ πιο καλοστεκούμενοι και γοητευτικοί, σπανίως αισθάνονται υπερβολική δέσμευση. Σημαντικό ρόλο παίζει κι ο Δείκτης Μάζας Σώματος: όταν αυτός της γυναίκας είναι χαμηλότερος από εκείνον του άντρα, είναι αμφότεροι ευτυχέστεροι. Ολα συνδέονται εξάλλου με το θαυμασμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα επιτυχημένα ζευγάρια εστιάζουν στις τέλειες αναλογίες, αλλά σε μια γενικότερα προσεγμένη εμφάνιση, που μαρτυρά αυτοπεποίθηση και, κυρίως, αυτοσεβασμό.     
4. Ελεγχε τι πίνεις
Είναι, έτσι κι αλλιώς, αποδεδειγμένο ότι οποιαδήποτε σχέση μπορεί να πνιγεί -κυριολεκτικά- μες στο αλκοόλ. Πρόσφατη έρευνα, ωστόσο, την οποία επίσης υπογράφει ο δρ Hatt, επισημαίνει ότι τα νέα ζευγάρια που πίνουν πολύ (πράγμα που μεταφράζεται σε 4 ποτά σε κάθε ευκαιρία για τη γυναίκα και σε 5 ποτά για τον άντρα) είναι καταδικασμένα εξαρχής. «Αν δεν υπάρχει ορθή, ξεκάθαρη κρίση, δεν χτίζεται και σίγουρα δεν διατηρείται καμία υγιής, σταθερή σχέση», τονίζει ο δρ Hatt.
5. Διαφώνησε έξυπνα
Οση ώρα ο σύντροφός σου αρνείται να ακούσει και τη δική σου πλευρά, απομακρύνσου από το πεδίο της μάχης, ανασυγκρότησε τις δυνάμεις σου και ξεκίνα έναν νέο, πιο εποικοδομητικό, διάλογο κάποια άλλη στιγμή. «Κυρίως, να έχεις θετική διάθεση και να μην κάνεις ποτέ το λάθος να επεκταθείς σε άλλα προβλήματα, πέραν αυτού που βρίσκεται στο προσκήνιο», συμβουλεύει η επικεφαλής έρευνας που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότας, δρ Jessica E. Salvatore. «Αν, για παράδειγμα, το θέμα είναι το οικονομικό, προσπάθησε να βρείτε από κοινού μια λύση για το πώς θα αυξήσετε τα έσοδά σας αντί να αρχίσεις να τον κατηγορείς για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα οικονομικά σας».   
6. Κάνε κλικ με μέτρο
Αμερικανική έρευνα σε δείγμα 100.000 ατόμων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι φαν των κοινωνικών δικτύων τείνουν να μη διατηρούν μακρόχρονες σχέσεις. Για την ακρίβεια βάζουν τελεία σε αυτές τουλάχιστον 10% πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους. «Με το να έχεις τα μάτια σου καρφωμένα στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή ή ενός κινητού τηλεφώνου δεν ζεις το ειδύλλιό σου», εξηγεί ο δρ Hatt. Γι’ αυτό, μέτρα πόσο χρόνο αφιερώνεις στην τεχνολογία και πόσο στο σύντροφό σου.
7. Μη διεκδικείς το Οσκαρ...
...εκτός κι αν ονειρεύεσαι να ευχαριστήσεις την Ακαδημία για το ότι είσαι πλέον μόνη. Σύμφωνα με σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από κοινού από το πανεπιστήμιο Carnegie Mellon και το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, όσες κερδίζουν το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού έχουν 63% περισσότερες πιθανότητες να δουν το γάμο τους να τελειώνει πριν αρχίσουν τα γυρίσματα της επόμενης ταινίας τους. Το θέμα είναι δε συνολικότερο: το 60% των υποψηφίων, ανδρών και γυναικών, βιώνουν τουλάχιστον ένα διαζύγιο αμέσως μετά την επιβράβευσή τους. Κι αν νομίζεις πως όλο αυτό αφορά μόνο τις διασημότητες, τα συμπεράσματα της έρευνας καταδεικνύουν ένα γενικότερο κοινωνικό πρόβλημα: τη θύελλα που μπορεί να προκαλέσει σε μια σχέση η ξαφνική, μονόπλευρη επιτυχία του ενός εκ των δύο συντρόφων. «Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, τα αυξημένα ποσοστά διαζυγίων οφείλονται στη δυσφορία που αισθάνεται ο σύζυγος έναντι της αναγνώρισης της συζύγου του, όπως και στο γεγονός ότι σε εκείνη δίνεται τώρα η ευκαιρία να σταθεί πιο γερά στα πόδια της και ίσως να κρίνει πιο αυστηρά τη σχέση τους», επισημαίνει ο δρ Stuart Colleen, ένας από τους συντάκτες της έρευνας. Η συμβουλή του; «Μάθετε εξαρχής να γιορτάζετε μαζί τις μικρές και μεγαλύτερες επιτυχίες σου».
8. Κάψτε μαζί το σουτιέν σου
Ξέχνα τα λουλούδια: ο φεμινισμός είναι η νέα όψη του ρομαντισμού, υποστηρίζουν οι ειδικοί του πανεπιστημίου Rutgers. «Οι γυναίκες με συντρόφους που τους αρέσει να είναι ανεξάρτητες βιώνουν μεγαλύτερη σταθερότητα και σεξουαλική ευχαρίστηση κι έχουν γενικότερα σχέσεις καλύτερης ποιότητας», διευκρινίζει η επικεφαλής της έρευνας, δρ Laurie Rudman, εξηγώντας ότι «αυτός ο τύπος αρσενικών έχει πιο ξεκάθαρες απόψεις και δεν αισθάνεται ότι απειλείται». 
9. Κράτα απόσταση ασφαλείας από τους χωρισμένους
Αν σκέφτεσαι να χωρίσεις, ας είναι αποκλειστικά απόφασή σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το διαζύγιο ενός φίλου/μιας φίλης μπορεί να επηρεάσει έως και κατά 75% το μέλλον σου. «Ενα διαζύγιο από το οικογενειακό ή κοντινό κοινωνικό περιβάλλον αντιμετωπίζεται από αρκετούς ανθρώπους σαν μία ευκαιρία να αλλάξουν και τη δική τους σχέση», επισημαίνει η επικεφαλής σχετικής έρευνας, δρ Rose McDermott, η οποία προτείνει να ενθαρρύνεις τους φίλους σου να το ξανασκεφτούν. «Συγχρόνως, ακολούθησε κι εσύ τις συμβουλές που δίνεις στους άλλους εστιάζοντας μόνο σε όσα σε κάνουν να μη θέλεις να χαλάσει η σχέση σου».
10. Περάστε περισσότερη ώρα στο κρεβάτι
Ο μέσος άνδρας είναι τόσο απασχολημένος, ώστε δεν πέφτει με τη γυναίκα του στο κρεβάτι παρά 2-3 φορές το μήνα. «Τα ζευγάρια που έρχονται συχνά σε ερωτική επαφή δείχνουν ότι συνεχίζουν να αρέσουν ο ένας στον άλλον κι απολαμβάνουν μία από τις μεγαλύτερες χαρές της κοινής τους ζωής», εξηγεί ο δρ Andrew J. Oswald, επικεφαλής έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το κολέγιο Dartmouth και το πανεπιστήμιο Warwick της Αγγλίας. Με άλλα λόγια, δεν έχεις παρά να βρίσκεις χρόνο και τρόπους να εξάπτεις τη φαντασία του! 
phgh:myself.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου