Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Egg nog Το γάλα που μεθάει!


Eνα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο ποτό, από τον ευρωπαϊκό Bορρά. Φτιάχνεται με αυγά, γάλα και αλκοόλ και είναι ιδανικό για τις κρύες μέρες του χειμώνα...

Το egg nog, αν και πολιτογραφημένο στην Αμερική, έχει ξεκινήσει την καριέρα του από τη Γηραιά Αλβιώνα (τον 17ο αι.), όπου καταγράφεται το posset, ένα ποτό από αυγά, γάλα και κρασί, το οποίο απολάμβαναν μόνο οι πλούσιοι που διέθεταν υποστατικά με ζώα. Το έφτιαχναν για να κρατηθούν ζεστοί το χειμώνα και το έπιναν μέσα σε μια μικρή ξύλινη κούπα, το noggin.

Πώς θα το φτιάξετε
(Με μια συνταγή του 1820) 

•   3 αυγά (έχουμε χωρίσει τους κρόκους από τα ασπράδια), 3 κουταλιές ζάχαρη άχνη
•   Μισό κουταλάκι allspice (στα ράφια των μπαχαρικών)
•   Μισό κουταλάκι κανέλα
•   Μισό κουταλάκι γαρίφαλο
•   Μπράντι, σκούρο ρούμι, ζεστό γάλα
•   Τριμμένο μοσχοκάρυδο

Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Χωριστά χτυπάμε τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε με προσοχή τα δύο μείγματα των αυγών και τα μοιράζουμε σε τέσσερα ποτήρια. Ρίχνουμε στο κάθε ποτήρι από μισό σφηνάκι μπράντι και 1 σφηνάκι σκούρο ρούμι και απογεμίζουμε με ζεστό (όχι βραστό) γάλα. Ανακατεύουμε και πασπαλίζουμε με τριμμένο μοσχοκάρυδο. Αν θέλετε, βάζετε όλο το μείγμα σε ένα μπολ για ποντς και σερβίρετε με την ειδική κουτάλα σε μικρά ποτηράκια.
Η πολυταξιδεμένη συνταγή του φτάνει μέχρι τον αμερικανικό Nότο με τις ατέλειωτες φάρμες, όπου απλώς το bourbon αντικαθιστά το κρασί. Αυτό, λένε, ήταν το αγαπημένο ποτό του Τζορτζ Ουάσιγκτον, ο οποίος έφτιαχνε τη δική του συνταγή με bourbon, sherry και ρούμι. Μόνο οι θαρραλέοι το δοκίμαζαν, βέβαια, γιατί ήταν δυναμίτης... Στο Πουέρτο Ρίκο, στη συνταγή προστίθεται το ρούμι και το ποτό ονομάζεται coquito, ενώ στο Μεξικό rompope. Στο Περού οι γιορτές έρχονται με biblia con pisco (το περουβιανό μπράντι). Τέλος, στη Γερμανία, φτιάχνουν την biersoppe, ένα egg nog με -τι άλλο;- μπίρα! Προσοχή! Το egg nog περιέχει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, καθώς και λιπαρών.
Πρέπει να σερβίρεται σε πολύ μικρές ποσότητες. Για να μην πείτε μετά ότι πάθατε πονοκέφαλο από γάλα...
phgh:portal.kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου