Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Tο ρόδι και η πέτρα της Πρωτοχρονιάς


Μετά το έθιμο του ποδαρικού, ήρθε η ώρα να δούμε το πολύ διαδεδομένο έθιμο του σπασμένου ροδιού αλλά και το έθιμο της πέτρας της πρωτοχρονιάς.
rodi Tο ρόδι και η πέτρα της Πρωτοχρονιάς
Photographer: pizzodisevo
Το ρόδι θεωρείται τυχερός καρπός και συνήθως τα σπιτικά κρεμάνε ένα ρόδι, από τις αρχές του Δεκέμβρη, έξω από την εξώπορτα ή στο μπαλκόνι τους τις σύγχρονες ημέρες που καλώς ή κακώς κατοικούμε σε πολυκατοικίες. Όταν αλλάξει η χρονιά, ο αρχηγός του σπιτιού ή ο νοικοκύρης αν το προτιμάτε, πετάει με δύναμη το ρόδι μπροστά στην πόρτα του σπιτιού.
Το ρόδι φυσικά σπάει σε πολλά κομμάτια και οι ροδοκόκκινες ρόγες του σκορπίζουν στο πάτωμα. Όσο πιο πολλές ρόγες σκορπίσουν στο πάτωμα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η τύχη και η αφθονία του σπιτιού στον νέο χρόνο. Γενικότερα το ρόδι θεωρείται γούρικο φρούτο σύμφωνα με την παράδοση και τη λαογραφία μας.
Ένα ακόμα έθιμο που είναι αρκετά γνωστό, αφορά την πέτρα της Πρωτοχρονιάς. Όταν αλλάζει ο χρόνος, ο νοικοκύρης του σπιτιού φέρνει μια καλοσχηματισμένη πέτρα μέσα στο σπίτι. Το έθιμο θέλει το σπιτικό γερό και στεριωμένο σαν την πέτρα για την επόμενη χρονιά.
phgh:sheblogs.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου