Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Πλησιάζουν στην κολυμπήθρα.

Ο ιερέας ευλογέι το νερό και το λάδι σταυρόντας τα 3 φορές. 
Αλείφει το μωρό με λάδι και έπειτα δίνει και στον νονο να το αλείψει . Πρέπει να αλειφθεί όλο . Μην διστάσετε να λαδώσετε παντού.

Μετά ο ιερέας σηκώνει το παιδι ψηλά πάνω απο την κολυμπήθρα και το βουτάει 3 φορές (πλήρης κατάδυση είναι το αποδεκτό) ψέλνοντας  "Βαπτίζεται ο δούλος (ή η δούλη) τού Θεού...
εις το όνομα τού Πατρός και ου Υιού και του Αγιου Πνεύματος. Αμήν".
Μετά αφήνει το μωρό στην αγκαλιά του ανάδοχου (ο οποίος έχει μπροστά του στρωμένα λευκό σεντονάκι και πετσέτα).
Ο ιερέας σταυρώνει με άγιο μύρο το μωρό στο μέτωπο , στο στήθος , στα χέρια και στα πόδια λέγοντας σύντομες προσευχές .
Με ένα ψαλιδάκι κόβει μικρές τούφες απο τα μαλλιά του παιδιού . Το παιδί ήθιστε να μην έχει κουρευτεoil1ί ποτε πριν και αυτες οι τούφες να είναι οι πρώτες που κοβονται. Αν έχει ξανακουρευτεί πρεπει να έχετε φυλάξει τα κομμένα μαλλιά και να τα ρίξετε την κολυπήθρα.
Ύστερα ντύνουν το παιδι με λευκα ρουχα. Η εκκλησία αποδέχεται την ύπαρξη και άλλου χρώμματος αρκεί να είναι κατα το μεγαλύτερο μέρος η φορεσιά λευκη. Απαραίτητο θεωρείτε να ειναι λευκά τα ρούχα που ακουμπούν κατάσαρκα το νεοφώτιστο (τα λαδόπανα). 
Ο/Η  νονός/α  φορά στο πνευματικό πια παιδί του/της  τον σταυρό. 
Ο ιερέας με τον ανάδοχο  κάνουν κύκλο γύρω απο την κολυμπήθρα ψέλνοντας "Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε", που σημαίνει "όσοι βαφτισθήκατε στο όνομα του Χριστού, στολισθήκατε με τη χάρη του".
Τέλος η μητέρα φιλάει το χέρι του ανάδοχου και παίρνει το παιδί στην αγκαλιά της .
πηγη.vaptizo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου