Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Η πραγματική σχέση μεταξύ γάμου και ευτυχίας


Ένα υπέροχο νυφικό, εκατοντάδες πανέμορφα λουλούδια, μία μοναδική τούρτα, πλούσιο τραπέζι και ο έρωτας της ζωής σας...
Ο γάμος είναι κάτι που ονειρεύεται κάθε γυναίκα και μερικές φορές καταλήγει να γίνει εμμονή με το πέρασμα των χρόνων. Τι γίνεται όμως μετά τον γάμο; Πόσο συχνά αναλωνόμαστε για να αποκτήσουμε τον τέλειο γάμο;
Η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες γυναίκες κανονίζουν μήνες ολόκληρους -ή ακόμα και χρόνια- το γάμο τους ώστε όλα να είναι τέλεια τη συγκεκριμένη βραδιά, ενώ θα έπρεπε να ξοδέψουν αυτό το χρόνο για να προγραμματίσουν τη ζωή που πρόκειται να μοιραστούν με τον σύντροφό τους.
Παρόλο που όλοι ενστικτωδώς γνωρίζουμε ότι ένας γάμος είναι δύσκολος, ο μήνας του μέλιτος που ακολουθεί μπορεί να μας επηρεάσει στο κατά πόσο ο γάμος επιδρά στη ζωή μας. Πολλοί πιστεύουν πως ένας γάμος μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους. Το διάστημα λίγο πριν το γάμο και αυτό που ακολουθεί λίγο μετά, αισθανόμαστε χαρά, ενθουσιασμό και ολοκλήρωση.
Μία μελέτη όμως, που πραγματοποιήθηκε το 2006, έρχεται να αλλάξει τον τρόπο σκέψης μας σε ό,τι αφορά στις επιδράσεις του γάμου στην ευτυχία μας. Οι ερευνητές Stutzer και Fray εξέτασαν μεμονωμένα άτομα σε διάστημα 17 ετών, με σκοπό να δουν την σχέση που υπάρχει μεταξύ γάμου και ευτυχίας. Η μελέτη αποκάλυψε πως ο γάμος δεν κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους αλλά αντιθέτως οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να παντρευτούν. Επομένως, κατά μία έννοια, η ευτυχία πράγματι οδηγεί σε γάμο.
Εάν ο γάμος δεν φέρνει ευτυχία, τότε τι φέρνει; Οι ερευνητές βρήκαν πως κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό. Υπάρχει, όμως, ένα κοινό στοιχείο στα περισσότερα ζευγάρια. Πιο συγκεκριμένα, ο καταμερισμός των εργασιών μέσα στο σπίτι συμβάλλει στην ευτυχία και των δύο συντρόφων, καθώς και στη συνολική καλή τους συμβίωση, κυρίως όμως στις γυναίκες. Αυτό σημαίνει πως, η συζήτηση και κυρίως ο καταμερισμός των οικιακών εργασιών (είτε είναι ίσα κατανεμημένες είτε όχι) κάνει τους συντρόφους είτε ευτυχισμένους είτε δυστυχισμένους.
ΠΗΓΗDivine Caroline
Τέλος, εάν ένα ζευγάρι θέλει να είναι ευτυχισμένο, μία υπογραφή σε ένα χαρτί σίγουρα δεν πρόκειται να το αλλάξει αυτό. Η πιο σωστή οδός είναι η συζήτηση από κοινού για τα όσα θα έχουν να αντιμετωπίσουν ως ζευγάρι στο μέλλον. Πιο συγκεκριμένα, η συζήτηση για τον καταμερισμό των εργασιών, οι κανόνες που θα θέσουν και οι δύο στο σπίτι τους και ο σεβασμός των κανόνων αυτών θα οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα και εν τέλει στην ευτυχία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου