Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Τι κάνουμε μετά τη βάπτιση

Πρώτα απ’ όλα τα λαδωμένα ρούχα, εσώρουχα, πετσέτες, λαδόπανα θα πρέπει να τα πλύνετε σε μια λεκάνη και να χύσετε το νερό στις γλάστρες σας ή στον κήπο. Αυτή είναι η πιο πρακτική λύση, αφού αυτό το νερό που περιέχει το λάδι, το νερό και το μύρο από τη βάπτιση του παιδιού, δεν πρέπει να πεταχτεί σε βρώμικο μέρος και εσείς μάλλον δύσκολα θα πηγαίνατε στην εκκλησία, για να το αδειάσετε στο χωνευτήρι, εκεί που αδειάζουν και το νερό από την κολυμπήθρα.....

  • Το παιδί σας δεν θα το πλύνετε για τρεις ημέρες από τη βάπτιση. Δεν θα το κάνετε ολόσωμο μπάνιο, δηλαδή, και δεν θα το λούσετε. Θα το πλένετε βεβαίως τοπικά, όταν το αλλάζετε και όποτε άλλοτε πρέπει.
  • Μετά από 3 μέρες που θα το κάνετε μπάνιο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια λεκάνη, ώστε και αυτό το νερό να το μαζέψετε για το χύσετε στις γλάστρες ή στον κήπο.
  • Για τις 3 επόμενες Κυριακές από τη βάπτιση, ο νονός θα πρέπει να πηγαίνει το παιδί στην εκκλησία για τη Θεία Κοινωνία. Μαζί τους θα πρέπει να έχουν και τη βαπτιστική λαμπάδα για να την ανάβουν. Φυσικά μπορείτε και μάλλον θα θέλετε να είστε κι εσείς μαζί. Επειδή στην πράξη ο νονός πολλές φορές δεν μπορεί να είναι συνεπής με αυτό ή μπορεί να διαμένει σε άλλη πόλη ή άλλη χώρα, μπορείτε να πάτε μόνο εσείς ή οι παππούδες και γιαγιάδες το παιδί στην εκκλησία για να κοινωνήσει.
  • Την τελευταία Κυριακή, θα αφήσετε τη λαμπάδα να καεί στην εκκλησία, έχοντας βέβαια αφαιρέσει κάθε διακοσμητικό στοιχείο της.
Από εκείνη τη στιγμή και μετά είναι στο δικό σας χέρι και στη διάθεση του νονού για το πώς θα μεγαλώσετε το παιδί σε σχέση με τους δεσμούς που θα αναπτύξει με την εκκλησία. Αυτό που παρατηρείται συνήθως είναι οι γιαγιάδες να αναλαμβάνουν τελικά αυτό το ρόλο, ίσως λόγω παράδοσης, ίσως λόγω διαφορετικής αντίληψης για την πίστη και τη θρησκεία, ίσως απλά λόγω περισσότερου χρόνου.

πηγη.teleiosgamos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου